W naszym przedszkolu zjadamy zdrowo i kolorowo!
Poniedziałek 29-09-2025 |
Wtorek 30-09-2025 |
Środa 01-10-2025 |
Czwartek 02-10-2025 |
Piątek 03-10-2025 |
Śniadanie: Zacierki na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego (razowe i pszenne) z masłem, sałata, szynka, ogórek, serek kanapkowy. Herbata miętowa. (Alergeny:1, 3, 6, 7) |
Śniadanie: Pszenica na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego (razowe i pszenne) z masłem, sałata, ser żółty, papryka, pasztet sojowy. Herbata hibiskus. (Alergeny: 1, 3, 6, 7) |
Śniadanie: Płatki czekoladowe na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego (razowe i pszenne) z masłem, sałata, szynka, pomidor, dżem. Herbata z cytryną i miodem. (Alergeny: 1, 3, 6, 7) |
Śniadanie: Płatki owsiane na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego (razowe i pszenne) z masłem, sałata, szynka, rzodkiewka, humus. Herbata melisa. (Alergeny: 1, 3, 6, 7) |
Śniadanie: Kasza jaglana na mleku. Kanapki z pieczywa mieszanego (razowe i pszenne) z masłem, sałata, szynka, ogórek, miód. Herbata rumiankowa. (Alergeny: 1, 3, 6, 7) |
II śniadanie: Sok owocowy. Woda mineralna. Jabłko. |
II śniadanie: Sok owocowy. Woda mineralna. Banan. |
II śniadanie: Sok owocowy. Woda mineralna. Jabłko. |
II śniadanie: Sok owocowy. Woda mineralna. Śliwka. |
II śniadanie: Sok owocowy. Woda mineralna. Chipsy z jabłek. |
Obiad: Rosół z makaronem. Ziemniaki, pieczony udziec z kurczaka, sur. marchewka z groszkiem. Kompot z mieszanki owocowej. (Alergeny:1, 3, 7, 9) |
Obiad: Zupa żurek. Makaron z serem i truskawkami. Kompot truskawkowy. (Alergeny: 1, 3, 7, 9) |
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem. Pierogi z mięsem, sur. sałata z sosem vinegret. Kompot malinowy. (Alergeny: 1, 3, 7, 9) |
Obiad: Zupa z soczewicy. Ziemniaki, kotlet mielony, sur. mizeria. Kompot malinowy. (Alergeny: 1, 3, 7, 9) |
Obiad: Zupa węgierska. Ryż, ryba miruna po grecku. Kompot z czarnej porzeczki. (Alergeny: 1, 3, 7, 9) |
Podwieczorek:. Kawa Inka. Bułka z masłem, dżem. (Alergeny: 1, 3, 7) |
Podwieczorek:. Herbata z cytryną. Drożdżówka z jabłkiem. (Alergeny: 1, 3, 7) |
Podwieczorek:. Herbata malinowa. Wafle malinowe, mus owocowy. (Alergeny: 1, 3, 7) |
Podwieczorek:. Herbata grejpfrutowa. Serek brzoskwiniowy, biszkopty. (Alergeny: 1, 3, 7) |
Podwieczorek:. Herbata z cytryną. Bułka z masłem, kabanosy, ogórek. (Alergeny: 1, 3, 7) |
JADŁOSPISY przedszkolne układane są zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do spożycia dzieciom w jednostkach oświatowych oraz wymagań jakie te środki muszą spełniać w ramach żywienia zbiorowego dzieci oraz na podstawie wymagań IŻiŻ. Kuchnia nadzorowana jest przez SANEPID.
W naszej kuchni nie korzystamy z produktów gotowych. Wszystkie posiłki przygotowywane są na miejscu przez panie kucharki. Staramy się podawać dzieciom takie posiłki, które dzieci lubią najbardziej, muszą one jednak być urozmaicone, wartościowe i estetyczne oraz smaczne jak w domu.
Starannie wybrani, zaufani dostawcy są gwarancją, że wszystkie składniki podawanych posiłków są najwyższej jakości.
Promujemy picie wody mineralnej niegazowanej, która dostępna jest stale na życzenie dziecka.
Dbamy o to, by każde dziecko alergiczne otrzymywało posiłki, które są dla niego odpowiednie. Tabela z alergenami poniżej jadłospisu (liczby od numeru 1 do 14 oznaczają alergeny występujące w potrawie).
A l e r g e n y
LISTA ALERGENÓW wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności. Substancje lub produkty powodujące alergię lub reakcje nietolerancji:
1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, komut lub ich odmiany hybrydowe) i produkty pochodne
2. Skorupiaki i produkty pochodne
3. Jaja i produkty pochodne
4. Ryby i produkty pochodne
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
6. Soja i produkty pochodne
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
8. Orzechy tj. migdały (Amygdalus communis L), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie, orzech nerkowca, orzechy pekan (Carya illinoiesis/Wangenh/K.Koch), orzechy brazylijskie (Berthilletia exelsa), pistacje (Pistacia vera), orzechy makadamie lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia) i produkty pochodne
9. Seler i produkty pochodne
10. Gorczyca i produkty pochodne
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
12. Dwutlenek siarki i siarczany w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2
13. Łubin i produkty pochodne
14. Mięczaki i produkty pochodne